man en vrouw achter laptop

ABU en vakbonden bereiken akkoord nieuwe CAO voor Uitzendkrachten

24 11 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Na ruim een jaar bereiken ABU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie een akkoord over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Dit akkoord volgt op een roerig onderhandelingsproces dat in september 2020 begon. In het kort betekenen de afspraken meer werkzekerheid voor uitzendkrachten, een betere pensioenopbouw en een kleiner verschil in loon tussen uitzendkrachten en vast personeel. Specifiek voor arbeidsmigranten komt er een inkomensgarantie voor de eerste twee maanden.

Meer gelijkwaardigheid

Met de afspraken in het akkoord wordt ingezet op meer gelijkwaardigheid tussen uitzendkrachten en vaste medewerkers. Zo wordt de inlenersbeloning uitgebreid: het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten moeten vergelijkbaar zijn met die van medewerkers in vaste dienst. Ook start de pensioenopbouw voor uitzendkrachten eerder en wordt er over een groter deel van het inkomen pensioen opgebouwd.

Verder gaat de duur van het eerste tijdelijke contract terug van maximaal 78 weken naar maximaal 52 weken. Bovendien mag de periode dat iemand een contract voor bepaalde tijd heeft nog maar drie jaar duren. Hiermee is een vast dienstverband eerder in zicht en komt er meer werkzekerheid.

Arbeidsmigranten

Er is ook specifiek gekeken naar de positie van arbeidsmigranten. De aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (onder leiding van Emile Roemer) zijn hierbij als leidraad gebruikt. De uitkomst is dat er een inkomensgarantie ter hoogte van het wettelijk minimumloon gaat gelden in de eerste twee maanden. Verder moeten arbeidsmigranten straks tot vier weken na het aflopen van de uitzendovereenkomst in de huisvesting kunnen blijven wonen.

Onderhandelingsresultaat

Het onderhandelingsresultaat wordt nu door de vakbonden en ABU aan hun achterban voorgelegd. Als het resultaat positief wordt beoordeeld, gaat de nieuwe cao met terugwerkende kracht in per 17 november 2021 en kent een looptijd tot 2 januari 2023.

Hoe zit het met NBBU?

Het is nog onduidelijk wat brancheorganisatie NBBU gaat doen. Op dit moment is NBBU nog in gesprek met de bonden en maakt dus geen onderdeel uit van het akkoord. NBBU stemde naar eigen zeggen eerder al in met het merendeel van de wijzigingen waar ABU nu mee akkoord is. De organisatie geeft aan dat zij naar buiten treden wanneer er meer bekend is.

Wanneer er meer duidelijkheid is en de cao gesloten wordt, informeren wij u in een vervolgartikel.

Update 29-11-2021: Ook NBBU bereikt een akkoord met de vakbonden.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu