man en vrouw achter laptop

Belastingdienst: bijzonder uitstel van betaling tot 1 juli 2021

25 01 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Zoals we al eerder schreven, houdt de Belastingdienst rekening met de impact die de coronacrisis heeft op bedrijven. Er zijn diverse fiscale maatregelen genomen om ondernemers tegemoet te komen. Eén daarvan is bijzonder uitstel van betaling, dat nu verlengd is tot 1 juli 2021.

Deadline verschoven

Eerder was de deadline verschoven naar 1 april 2021, maar door de aanhoudende crisis heeft de Belastingdienst nu als nieuwe datum 1 juli 2021 genomen. Het terugbetalen van de belastingschuld start later, vanaf 1 oktober 2022.  Heeft u al bijzonder uitstel aangevraagd en gekregen? Dan hoeft u niets te doen, de verlenging gebeurt dan automatisch. Aanvragen of alsnog verlengen kan nu tot 1 juli.

Belastingschuld verspreid betalen over 5 jaar

In de periode waarin u nu geen belasting betaalt, bouwt u een belastingschuld op. Ook voor deze schuld geldt een speciale regeling. U kunt hem namelijk afbetalen in 5 jaar tijd. Elke maand, 60 maanden lang, betaalt u een vast bedrag om van uw openstaande schuld bij de Belastingdienst af te komen. Kiest u ervoor om het bijzonder uitstel niet aan te vragen of te verlengen, dan verwacht de Belastingdienst dat u weer op de normale tijden uw belasting betaalt. Let wel, de belastingen waarvoor u bijzonder uitstel heeft verkregen, hoeft u dus op dit moment niet te betalen. Maar blijf wel op tijd aangifte doen.

Nog meer fiscale maatregelen

Het kabinet heeft besloten ook de volgende fiscale regelingen tot 1 juli 2021 te verlengen:

  • uitstel van administratieve verplichtingen rondom de loonheffingen
  • het akkoord met Duitsland en België over de belastingheffing van grenswerkers
  • de vrijstelling voor bepaalde Duitse netto-uitkeringen
  • het btw-nultarief op mondkapjes
  • het fiscaal mogelijk maken van de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen

Verder komen er 2 nieuwe fiscale regelingen:

  • een btw-tarief van 0% op COVID-19-vaccins en – testkits
  • de opslag voor voorraad- en aanpassingskosten horeca wordt vrijgesteld van inkomsten- en vennootschapsbelasting

Lees meer over het aanvragen of verlengen van bijzonder uitstel vanwege de coronacrisis op de website van Belastingdienst.

Ook hebben in januari 2021 weer aanpassingen in de informatievoorziening over de regeling bijzonder uitstel van betaling plaatsgevonden. De Belastingdienst heeft op haar website een achttal situaties uiteengezet waarin wordt toegelicht wanneer er terugbetaling van u wordt verwacht. Dit hangt onder meer af van het feit wanneer u bijzonder uitstel heeft aangevraagd, of u verlening heeft aangevraagd en of u reeds u een zogenoemde ‘pre-coronaschuld’ had. Meer informatie over de acht verschillende situaties vindt u op de website van de Belastingdienst.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu