man en vrouw achter laptop

Besluit Wfsv aangepast vanwege geen herziening AWF-premie bij overwerk

17 08 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Op 23 juli 2021 is het besluit tot vaststelling van een algemene maatregel van bestuur ter uitvoering van de Wet financiering sociale verzekeringen en enige andere wetten (Besluit Wfsv) aangepast vanwege ongewenste effecten naar aanleiding van de coronacrisis.

Zoals bekend hoeven werkgevers ook in 2021 de lage WW-premie niet te herzien bij overwerk. Voor werknemers met een vaste aanstelling die meer dan 30% hebben overgewerkt, blijft net als vorig jaar de lage WW-premie gelden.

De 30% herzieningssituatie opgeschort

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020 een lage WW-premie voor vaste werknemers en een hoge WW-premie voor flexibele contracten, zoals is vastgelegd in de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab). In de wetgeving is ook opgenomen dat werkgevers met terugwerkende kracht hoge WW-premie moeten betalen voor werknemers die meer dan 30% hebben overgewerkt. Sinds de coronacrisis leidt deze regeling echter tot ongewenste situaties. In sommige sectoren, zoals de zorg, is vanwege corona veel overwerk nodig, waardoor de bepaling niet goed tot zijn recht komt. De zogenoemde 30% herzieningssituatie is daarom in 2020 al opgeschort. Het kabinet heeft toegezegd de regeling ook voor het jaar 2021 op te schorten.

Eerder schreven wij al over de tussentijdse verlaging AWf-premie in 2021.

In welke situatie geldt de aanpassing?

Normaal gesproken moeten werknemers de lage WW-premie herzien als zij hun werknemers meer uren uitbetalen dan in de arbeidsovereenkomst is opgenomen en dit verschil meer dan 30% is. Door de coronacrisis is dit deel van de premiedifferentiatie WW dit jaar weer opgeschort.

Voor welke sectoren geldt de opschorting?

De tijdelijke aanpassing geldt voor werknemers in alle sectoren. Het is niet noodzakelijk om aan te tonen dat het overwerk een gevolg is van de coronacrisis. Over het jaar 2020 en 2021 hoeft geen enkele werkgever met terugwerkende kracht de hoge WW-premie te betalen bij overwerk. Dit besluit is per 23 juli 2021 in werking getreden en werkt terug tot en met 1 januari 2020.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu