man en vrouw achter laptop

Cao’s ABU + NBBU samen! Wijzigingen per 1 september a.s.

23 08 2019 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Het heeft best een behoorlijke tijd geduurd maar in juli was het dan toch zover: de ABU en NBBU komen met één cao. Werknemersorganisaties (FNV, CNV Vakmensen, De Unie en LBV) en werkgeversorganisaties (ABU en NBBU) in de uitzendbranche hebben voor de cao’s een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resulteert per 1 september 2019 in een nieuwe cao voor de ABU en de NBBU met daarin een aantal wijzigingen ten opzichte van de huidige cao’s. Vervolgens worden per 30 december 2019 twee geheel vernieuwde en geharmoniseerde cao’s ingevoerd met gelijkluidende afspraken. Vanaf dan gelden voor alle uitzendkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden. Wat gaat er veranderen?

Wijzigingen per 1 september 2019

Om te voorkomen dat de uitzendkracht door overplaatsing naar een andere uitzendonderneming zijn rechten verliest, wordt een tweetal antimisbruikbepalingen aan de cao’s toegevoegd:

  1. De uitzendkrachten behouden hun rechtspositie in het fasesysteem als zij op verzoek van de uitzendonderneming binnen het concern waartoe de uitzendonderneming behoort bij een andere uitzendonderneming in het concern in dienst treden. Dat betekent dat bij een overgang in die situatie het aantal gewerkte weken wordt doorgeteld en de uitzendkracht dus sneller de fases doorloopt.
  2. Bij opvolgend werkgeverschap waarbij de uitzendkracht om zijn werk te behouden overgaat naar een andere uitzendonderneming, behoudt de uitzendkracht zijn rechtspositie in het fasesysteem (zelfde fase en positie in die fase) en wordt ook voor de inschaling (hoogte van het loon) en toekenning van periodieke verhogingen rekening gehouden met het arbeidsverleden (ervaring in de functie) bij de vorige uitzendonderneming.

Ook worden er aantal wijzigingen doorgevoerd in de beloning. De wijzigingen gaan in per 2 september omdat het makkelijker is om een wijziging door te voeren op een maandag. De wijzigingen zijn als volgt:

  1. Bij de inlenersbeloning worden de toeslagen uitgebreid met toeslagen voor fysiek belastende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld koude-toeslag of toeslag voor het werken met gevaarlijke stoffen.
  2. Als uitzendkrachten op verzoek van de uitzendonderneming binnen het concern veranderen van uitzendonderneming dan nemen zij de ervaring, op basis waarvan zij ingeschaald worden in het loongebouw van de opdrachtgever, mee. Dat betekent dat er bij die verandering van uitzendonderneming hetzelfde loon en hetzelfde uitzicht op een periodieke verhoging blijft.

Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten per 30 december 2019

Vanaf 30 december a.s. veranderen de cao’s volledig en kennen we vanaf dan nog maar 1 cao voor alle uitzendkrachten in Nederland. Wat er precies in komt te staan moeten we nog afwachten. Klik hier voor de tekst van het onderhandelingsresultaat. Bij zowel de ABU als NBBU zijn voorlichtingsbijeenkomsten te bezoeken waar de nieuwe cao wordt uitgelegd.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu