man en vrouw achter laptop

Gasketelwet per 1 april

09 06 2023 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Om het aantal ongelukken door koolmonoxide terug te dringen, is per 1 oktober 2020 de wettelijke regeling CO-certificering (Gasketelwet) aangenomen. Per 1 april 2023 is deze wet ingegaan en dienen alle installatie- en servicebedrijven te beschikken over de juiste bedrijfscertificatie (CO-certificering).

Dit betekent dat alleen gecertificeerde bedrijven en monteurs met aantoonbaar vakmanschap nog werkzaamheden mogen uitvoeren aan gasverbrandingstoestellen. Sinds 1 april 2023 is het dan ook verplicht om aan te tonen dat de ketel door een gecertificeerd bedrijf of monteur is gekeurd.

Wat betekent dit voor de SNF-inspectie?

De SNF-inspecteur zal op locatie bekijken of het aangetoond kan worden dat werkzaamheden aan gasverbrandingstoestellen zijn uitgevoerd door een gecertificeerde onderneming. Bijvoorbeeld door middel van een juiste keuringssticker of middels een vermelding in het register van de Rijksoverheid.

Tip: Controleer altijd het register voordat je een bedrijf aanneemt om de cv- ketel te keuren zodat je zeker weet dat je zaken doet met een gecertificeerde partij of monteur.

De gecertificeerde bedrijven hebben momenteel volle agenda’s, hierdoor kan het langer duren om een cv- ketel te laten keuren.

Het niet kunnen aantonen dat de ketel aan de gestelde eisen van de SNF-norm voldoet, levert een major non-conformiteit op. Het is belangrijk om bij een geconstateerde major non-conformiteit, de inspecteur goed op de hoogte te houden van de hersteltermijn. Deze is in de praktijk hoogstwaarschijnlijk langer dan de door de norm gestelde periode van zes weken. De inspecteur kijkt in dit geval, samen met u en in overleg met SNF, naar een passende oplossing.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu