man en vrouw achter laptop

Ook volgens gerechtshof hebben Deliveroo-koeriers recht op een arbeidsovereenkomst

25 02 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

In januari schreven we over de kwestie Deliveroo en wat je er van kunt leren. Een rechter deed toen uitspraak in een tweetal zaken die door de FNV tegen Deliveroo zijn aangespannen. Het vonnis luidde dat koeriers die als maaltijdbezorger werken voor Deliveroo in Nederland geen zelfstandigen zijn, maar recht hebben op een arbeidsovereenkomst. Deliveroo ging in hoger beroep tegen deze uitspraak, maar het gerechtshof Amsterdam kwam tot hetzelfde oordeel.

Kernmerken wijzen op arbeidsovereenkomst

Om tot een uitspraak te komen is het hof alle kenmerken van de overeenkomst nagegaan. Vrijwel alle kenmerken wijzen volgens het hof op een arbeidsovereenkomst. Alleen de vrijheid die de koeriers hebben in het inplannen van de werkzaamheden neigt naar zelfstandig ondernemerschap. Maar elementen als de manier van loonbetaling, de gezagsverhouding en de zekere tijd duiden op de aanwezigheid van een arbeidscontract. Ook oordeelde het hof dat er gezien het loon (€ 11,00 tot € 13,00 per uur) geen ruimte is om zelf voorzieningen te treffen voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid. Bovendien is er voor de werkenden geen ruimte om te onderhandelen over het uurloon.

Zaak cao Beroepsgoederenvervoer

De tweede hoger beroepszaak tegen Deliveroo, die gaat over het toepassen van de cao Beroepsgoederenvervoer, loopt nog. In 2019 oordeelde een rechter al dat Deliveroo verplicht is om de cao toe te passen.

Wilt u meer weten over het arbeidsrecht en/of over het inzetten van zzp’ers, neem dan contact met ons op.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu