man en vrouw achter laptop

Pilot Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie is van start gegaan

29 01 2021 | Gemiddelde leestijd: 2 min

De pilot van de Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie is 11 januari 2021 online gegaan. Opdrachtgevers kunnen door de vragenlijst in te vullen, helder krijgen of ze een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat er een arbeidscontract nodig is.

Deze pilot webmodule is anoniem en er kunnen in deze fase geen rechten aan worden ontleend.

In een aantal situaties geeft de webmodule vooralsnog geen uitkomst. In deze situaties heeft het nu dus nog geen zin om de pilot op te starten:

  • U gaat een overeenkomst aan met een rechtspersoon (zoals een BV);
  • U bent bemiddelaar en gaat geen arbeidsrelatie aan met de opdrachtnemer;
  • Er is sprake van tussenkomst;
  • Er is sprake van een grensoverschrijdende situatie.

Plannen voor komend jaar

Het kabinet wil de pilot later dit jaar evalueren om erachter te komen of de webmodule als instrument behulpzaam is en wordt er besloten over de eventuele definitieve inzet van de module. Daarbij is de inzet erop gericht dat de webmodule waar mogelijk zekerheid gaat geven, mits deze naar waarheid is ingevuld. Hierbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor handhaving, misbruikrisico’s en naar de gevolgen voor de uitvoeringsinstanties.

Het kabinet wil deze periode ook benutten om een breed maatschappelijk gesprek te voeren over de wijze waarop we nu werken, over mogelijke knelpunten in de regelgeving en over welke klussen wel en niet door een zelfstandige zouden moeten worden gedaan. Dit gesprek zou vorig jaar plaatsvinden maar is door de coronacrisis stil komen te liggen en wordt vanaf januari 2021 weer opgepakt.

Handhaving opstarten

Na afloop van de pilot webmodule beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart, op zijn vroegst is dat 1 oktober 2021. Uiteraard wordt u tijdig over zo’n besluit geïnformeerd. De Belastingdienst en de Inspectie SZW zitten in de tussentijd niet stil.

Belastingdienst houdt toezicht

De Belastingdienst houdt tevens toezicht op de arbeidsrelatie in het kader van de loonheffingen, geeft voorlichting en biedt een helpende hand om duidelijkheid te geven wanneer een arbeidsrelatie geen dienstbetrekking is volgens de huidige wet. Contact en overleg met opdrachtgevers kan al tot aanpassing van de werkwijze en dus tot verbetering leiden. Bij het niet opvolgen van aanwijzingen of als er sprake is van kwaadwillendheid, handhaaft de Belastingdienst.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu