man en vrouw achter laptop

Sander Strijker over zijn werk als Inspecteur NEN 4400-1

29 06 2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Zo’n 1,5 jaar geleden startte Sander Strijker als Inspecteur voor het SNA keurmerk bij Normec. Daarvoor werkte hij als Back Office Manager bij een uitzendbureau en begeleidde hij de inspecties. Zo kwam Sander in aanraking met het vak van inspecteur. “Ik vond het werk van de inspecteurs hartstikke interessant. De afwisseling van klanten, het zelfstandig werken en de wet- en regelgeving waar de inspecteurs mee te maken hebben, spraken mij enorm aan. Na een aantal gesprekken met verschillende inspecteurs besloot ik om ervoor te gaan. Twee weken later had ik een nieuwe baan.”

Sander Strijker zw (003)

Een werkdag als inspecteur

“Elke dag ben ik met een andere organisatie bezig. ’s Ochtends start ik de inspectie op en inventariseer ik wat er speelt bij deze klant. Zijn er ontwikkelingen of bijzonderheden binnen het bedrijf? Ook uit dit soort gesprekken haal ik al informatie voor de inspectie. Verder probeer ik zo snel mogelijk de steekproef uit te zetten, want hiervoor moet de klant stukken aanleveren en daar gaat soms wel wat tijd overheen. De aangeleverde documenten neem ik in de middag door en daarna ronden we af met een evaluatiegesprek.”

Even wennen

“Toen ik net begon als inspecteur zagen mijn dagen er wel anders uit. In eerste instantie ga je namelijk een grondig inwerktraject in, waarbij je onder begeleiding staat van ervaren inspecteurs. Dit is erg fijn! Je wordt hier dus niet zomaar in het diepe gegooid. Pas toen ik gekwalificeerd was, mocht ik zelfstandig inspecties uitvoeren. Het eerste jaar als inspecteur was best even pittig, na 14 jaar in de uitzendbranche gewerkt te hebben. Ik moest ontzettend wennen aan mijn nieuwe rol en vlak na mijn switch ging het hele land in lockdown door corona. Een gekke tijd dus om te starten met een nieuwe baan, maar inmiddels heb ik mijn draai helemaal gevonden.”

Een inspectie is nooit hetzelfde

“Het leukste aan dit werk is dat je elke dag een kijkje in de keuken krijgt bij een andere organisatie. Veel van die organisaties doen in de basis hetzelfde werk, maar vullen dit op hun eigen manier in. Daarom is een inspectie ook nooit hetzelfde. Ik kan elke dag iets onverwachts tegenkomen en dan moet ik beoordelen of dit klopt volgens de norm en overige wet- en regelgeving die van toepassing is. Als inspecteur moet je dus goed zelfstandig kunnen werken. Door mijn achtergrond in de uitzendbranche begrijp ik klanten vaak beter en snap ik hoe de situatie in elkaar zit, maar dat zorgt er niet voor dat ik coulanter ben dan andere inspecteurs. Integendeel, ik gok dat ik eerder wat strenger ben, omdat ik weet wat er beter kan binnen de uitzendbranche.”

Vrijheid in de werkzaamheden

“Ik ben blij met de vrijheid die ik krijg bij Normec FLC en Normec VRO. In overleg met de klant deel ik zelf mijn werkdag in. Dus ondanks dat je werkt binnen de afgebakende kaders van de SNA-norm, ben je heel vrij. Dat zorgt ervoor dat ik mij kan focussen op wat ik moet doen: scherp zijn tijdens de inspecties. Alles wat ik zie of hoor kan namelijk een aanwijzing zijn waar ik bijvoorbeeld wat dieper op in moet zoomen om zo risico’s goed in te kunnen schatten.”

Interesse?

Heb je ook interesse in het vak en wil je graag nog meer weten? Neem gerust contact op. Wij plannen dan vrijblijvend een telefonisch gesprek met een inspecteur, zodat je al je vragen kunt stellen en een nog beter beeld krijgt hoe het werk van een inspecteur eruit ziet.

paper-zw

Ook aan de slag als inspecteur?

Heeft Sander jou enthousiast gemaakt? Wij zoeken regelmatig nieuwe collega’s!

Bekijk onze vacatures
footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu