man en vrouw achter laptop

Starten als SNA Inspecteur bij Normec

24 08 2023 | Gemiddelde leestijd: 0 min

Startende SNA Inspecteurs hebben ieder een andere achtergrond. Zo kan het zijn dat een inspecteur al ervaring heeft in het vak of bekend is met de rol, omdat zij aan de andere kant van de tafel hebben gezeten. Of misschien is dit een hele nieuwe functie en is de functie grotendeels nog onbekend. Regelmatig wordt er gevraagd hoe zo’n start als inspecteur eruit ziet.

In dit artikel deelt SNA Inspecteur Mayella Wassink de eerste ervaringen van een SNA Inspecteur, van de eerste werkdag tot aan de kwalificatie en zo de start van een nieuwe rol bij Normec.

inspecteur achter laptop

De eerste dag

Voorafgaand aan deze (misschien wel spannende) dag, word je gebeld door een van je nieuwe collega’s om jouw planning voor de eerste week door te nemen. Zo weet jij wat je kan verwachten, hoe je je kan voorbereiden, waar je precies moet zijn en kan je eventuele vragen stellen.

Je eerste werkdag is op het kantoor in Geldermalsen, waar je kennismaakt met je nieuwe collega’s van de backoffice, HR, sales en directie. Ook krijg je te horen wie jouw teamleider gaat zijn en is je mentor aanwezig om je rond op deze eerste dag verder te begeleiden.

Op de dag zelf krijg je alle spullen die behoren tot jouw functie. Verder staat er een auto voor je klaar, zodat je veilig de weg op kan. In de middag log je in op de verschillende systemen die je gaat gebruiken en word je op weg geholpen in de processen. Zo’n eerste dag staat in het teken van veel nieuwe informatie, wees gerust: je hoeft niet alles in één keer te onthouden!

Mee op pad

Op de tweede dag ga je gelijk mee op pad met een collega SNA Inspecteur. Tijdens deze dag kan je rustig meekijken en observeren hoe een inspectie verloopt. Wat wordt er gevraagd, hoe verwerk je de gegevens, waar moet je op letten etc. Het gehele inwerktraject is echt als een ‘training on the job’ ingericht.

inspecteur bij auto

Na een aantal dagen zal je langzaamaan zelf schaduw draaien, oftewel: je pakt zelf ook het een en ander op. Doordat de focus op de praktijk ligt, leer je al snel handigheid in het vak. Natuurlijk draagt de inspecteur met wie je meeloopt de verantwoordelijkheid, maar je krijgt al veel ruimte om onderdelen van de inspectie zelf uit te voeren. Je loopt dagen mee met je mentor, maar ook met andere collega’s. Zo leer je direct veel nieuwe collega’s kennen en kan je meekijken met verschillende ervaren inspecteurs en diens werkwijze.

Naast de meeloopdagen heb je ook kantoordagen. Op deze dagen worden trainingen en cursussen ingepland, afhankelijk van je achtergrond. Je hebt tijdens deze dagen ook tijd om notities uit te werken en ingeplande inspecties voor te bereiden.

Aanloop naar kwalificatie

Tijdens de meeloopdagen met collega’s wordt je elke dag beoordeeld. Je wordt op diverse onderdelen getoetst in een overzichtelijk document (inwerkschema). Zo krijg je goed zicht in je eigen ontwikkeling. Collega’s staan altijd open voor het geven en onderbouwen van feedback; iedereen wil elkaar helpen bij Normec.

De duur van het inwerktraject is voor iedereen anders, maar gemiddeld duurt dit twee tot drie maanden. Er wordt op een gegeven moment een evaluatie gepland met je mentor en teamleider. Dit gesprek is er om te kijken wanneer jouw kwalificatie ingepland kan worden, met het doel om zelfstandig inspecties te mogen uitvoeren.

De kwalificatie: het grote moment

De dag is daar! Je bent klaargestoomd om als zelfstandig inspecteur op pad te gaan en dit laat je zien tijdens een kwalificatie. Dit is een inspectie zoals je eerder hebt meegemaakt, alleen is je mentor erbij om je te beoordelen. Je hebt ook nu dus te maken met een échte klant en een échte inspectie. De klant laat je aan het begin van de inspectie weten dat je gekwalificeerd wordt, want transparantie vinden we zowel intern als extern belangrijk.

Voor de inspectie krijg je voldoende tijd om het voor te bereiden op basis van je ervaring en kennis. Dit is hét moment om te laten zien dat jij zelfstandig te werk kan als SNA Inspecteur.

Na afloop van de inspectie vertelt jouw mentor of je de kwalificatie hebt behaald en wat de vervolgstappen zijn. Heb je het gehaald? Gefeliciteerd! Jij bent vanaf vandaag zelfstandig inspecteur en gaat vele kilometers maken. Zowel op de weg, vakinhoudelijk als persoonlijk. Het échte werk kan beginnen.

Benieuwd naar de ervaringen van een SNA Inspecteur in het veld? In dit artikel vertelt Rick Boer over zijn rol als SNA Inspecteur.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu