man en vrouw achter laptop

Technisch Manager Jan Koole vertelt over de SNF-norm

01 03 2021 | Gemiddelde leestijd: 3 min

Jan Koole - inspecteur Normec FLCJan Koole, Technisch Manager en Inspecteur, is binnen Normec dé expert op het gebied van het SNF-keurmerk. Hij is voor zijn werk veel op pad en komt graag op verschillende locaties. Jan is altijd al geïnteresseerd geweest in het beheer van vastgoed en vindt het mooi om te zien hoe verschillende ondernemingen dit aanpakken. Bovendien kent hij alle ins en outs van de SNF-norm en vertelt hij er graag over.

Wat kun je verwachten bij een SNF-inspectie?

Jan: “De basis voor een inspectie is het locatieregister. Een onderneming moet al zijn locaties voor huisvesting invoeren in het register. Voor een inspectie ga ik door het locatieregister heen en kijk ik wat er allemaal in staat. Op basis daarvan wordt de grootte en de invulling van de steekproef bepaald. Heeft een onderneming bijvoorbeeld meer dan 100 locaties, dan inspecteer je 15% van het totaal. Je probeert verschillende typen locaties mee te nemen in de steekproef. Bovendien maak je een mix van nieuwe locaties en locaties die bij een vorige inspectie minor tekortkomingen lieten zien.”

Dit is hoe de inspectie op dit moment nog gaat, maar zoals Stichting Normering Flexwonen eerder bekendmaakte wordt in de tweede helft van dit jaar gestart met een 100%-controle. Hoe de inspectie er dan precies uit gaat zien is helaas nog niet bekend, maar het zal de nodige veranderingen met zich meebrengen. Uiteraard houden we onze klanten goed op de hoogte van de ontwikkelingen, zodra hier meer over bekend is.

“Wat ook impact heeft op de inspecties is het coronavirus”, vertelt Jan. “Omdat we op verschillende locaties komen, moeten we natuurlijk extra scherp zijn op de hygiëne en veiligheid. We letten tijdens een inspectie goed op de gebruikelijke maatregelen, zoals ontsmetten, afstand houden en een mondkapje dragen. Maar goed overleggen met de opdrachtgever is daar ook onderdeel van.”

“Ik probeer beheerders tijdens een inspectie zo veel mogelijk te leren”

Hoe kunnen beheerders zich voorbereiden op een SNF-inspectie?

”De beste manier is om bij het aankopen of huren van een woning direct alle eisen te controleren. Ga na of er voldoende daglicht is in alle ruimten, controleer de stopcontacten, brandblussers en rookmelders en zorg voor bedden van de juiste afmeting. Zo kan ik nog wel even doorgaan hoor. Maar de boodschap is: richt bij ingebruikname meteen alles goed in. Denk niet ‘Dat komt later wel’, want van uitstel komt afstel.

Ook belangrijk is om zelf regelmatig naar de woning te gaan. Wat vandaag goed is, kan volgende week al weer anders zijn. Houd de woningen dus goed bij. Het geheel moet netjes blijven, zodat de bewoners op een fijne manier kunnen wonen.”

Welke aspecten worden vaak over het hoofd gezien?

“Wat we toch vaak zien is dat de kitranden in de douche niet goed op orde zijn. Ook een stukje trapleuning dat ontbreekt of kapotte stopcontacten en lichtschakelaars zijn veel voorkomende mankementen. En die zijn toch echt wel belangrijk voor de veiligheid binnen de woning. Verder verwacht niet iedereen dat ik ook de zolder met vlizotrap op wil. Op dat soort plekken ontbreekt soms de rookmelder. Ik probeer tijdens een inspectie de beheerders zo veel mogelijk mee te nemen in het verhaal en de norm goed uit te leggen. Laatst had ik een inspectie waar te veel punten niet klopten. Die onderneming krijgt dan een herinspectie. Een herinspectie is natuurlijk niet leuk, maar zij waren wel blij dat ze tijdens de eerste inspectie veel van mij geleerd hebben. Dat doet me goed.”

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu