man en vrouw achter laptop

Waarom PayOK? Vijf vragen aan Gerlof Roubos, directeur PayOK

18 02 2020 | Gemiddelde leestijd: 5 min

Sinds 1 juli 2015 is de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) in werking getreden. In deze wet is de juridische ketenaansprakelijkheid voor cao-verloning vastgelegd. De opdrachtgever in de keten is volgens deze wet aansprakelijk voor de betaling van het juiste cao-loon aan alle werknemers in de keten. Ook als zij in dienst zijn van andere bedrijven die voor hen actief zijn, zoals bijvoorbeeld uitzendbureau’s, aannemersbedrijven, projectbureaus of andere opdrachtnemers.

Stichting PayOK heeft voor deze loonaansprakelijkheid een keurmerk opgezet. De toetsing voor de PayOK normen omvat alle werkzame cao-regelingen in alle bedrijfstakken in Nederland, maar ook bedrijven in het buitenland kunnen zich laten certificeren voor het PayOK keurmerk. De toetsing wordt uitgevoerd door onafhankelijke inspectie-instellingen zoals Normec FLC & Normec VRO.

De Vijf Vragen

  1. Stichting PayOK is actief sinds september 2018 en in januari 2019 zijn de eerste certificaten uitgereikt. Hoe kijken jullie terug op deze periode?
    “Op dit moment hebben we een kleine 50 gecertificeerde uitzendbureaus en elke week komen er een aantal bij. In 2018  zijn wij in een gat in de markt gestapt: PayOK toetst namelijk op het juist toepassen van het Cao-loon. Daarnaast hebben we er bewust voor gekozen dat het keurmerk voor alle sectoren geschikt is. Wij zien dat naarmate het keurmerk steeds bekender word, meer uitzenders zichzelf aanmelden. Ze zien namelijk de voordelen van het keurmerk om zich naar buiten te profileren en daarnaast verkrijgen zij ook inzicht in hun eigen organisatie. Dat is de meerwaarde van het PayOK keurmerk.”
  2. Er wordt momenteel veel gevraagd van de uitzendsector inzake wetgeving en regels waar zij allemaal aan moeten voldoen. Merkt u iets van een soort keurmerkmoeheid? Waarom zouden opdrachtgevers van hun leveranciers een PayOK keurmerk eisen?
    “Het is inderdaad zo dat de uitzendsector veel regels kent, maar PayOK voorkomt juist dat er meerdere (sector) keurmerken komen.  PayOK is bedoeld voor de opdrachtgevers. Het begint allemaal bij hen; zij moeten bedenken welke risico’s zij bereid zijn te lopen. Een onderneming met het PayOK keurmerk bewijst dat de arbeidsvoorwaarden van alle werknemers voldoen aan de in Nederland geldende CAO ’s. PayOK staat voor goed opdrachtgeverschap en eerlijk werken is daar onderdeel van.
    Bijzonder is het dat in de consumentenmarkt, de supermarktketens precies in de keten kunnen herleiden welke handelingen hun product doorlopen heeft, terwijl dat bij de inkoop van arbeid niet is. Bij de inkoop van arbeid zijn er veel meer risico’s, bijvoorbeeld het risico op uitbuiting/onderbetaling, waardoor werknemers ontevreden zijn en niet meer willen werken voor het uitzendbureau of dat er onkundige mensen op de werkvloer zijn.  Met PayOK willen we bewustwording creëren.  Sommige opdrachtgevers hebben de aansprakelijkheid voor het juiste loon via de inkoopvoorwaarden bij het uitzendbureau gelegd, maar deze aansprakelijkheid blijft voor de opdrachtgever. Als een zaak voor het gerecht komt, gaat de rechter vragen: Hoe heeft u, als opdrachtgever, er voor gezorgd dat de voorwaarden van het contract worden nageleefd? Met het PayOK keurmerk laten opdrachtgevers zien dat de werknemer in vertrouwde handen is.”
  3. Er zijn meerdere controles die toezien op overtreding van de WAS, waaronder de SNCU (CAO-politie) & daarnaast is er het SNA-keurmerk van Stichting Normering Arbeid. Waarin onderscheidt het PayOK keurmerk zich?
    “Het SNA keurmerk ziet vooral toe op wettelijke en fiscale zaken zoals betaling van premies, voldoen aan Wet Minimum Loon et cetera. PayOK gaat vooral in op het verlonen conform CAO. Bij PayOK gaat het om ketenaansprakelijkheid voor het loon, bij SNA om fiscale ketenaansprakelijkheid. Dat zijn 2 verschillende dingen.  De SNCU wordt naar aanleiding van klachten, meldingen of signalen, ingezet om te controleren op naleving van de uitzend Cao’s. Dat is geen vrijwillige keuze voor een bedrijf.  PayOK is wel een vrijwillige keuze voor bedrijven die willen laten zien dat ze het goed doen.  Het is wel goed mogelijk om de inspecties voor SNA en PayOK te combineren. Normec FLC & Normec VRO kunnen deze inspecties beiden uitvoeren en dat brengt voordelen voor de uitzendbureaus met zich mee.”
  4. In de uitzendbranche wordt al intensief gecontroleerd. Waarom zouden zij willen kiezen voor nog een keurmerk zoals PayOK?
    “Zoals gezegd, toetst het SNA-keurmerk op wetgeving en fiscale aansprakelijkheid van inleen CAO’s. Het PayOK keurmerk richt zich op andere aspecten. Tijdens een certificeringsprocedure voor PayOK krijgt het bedrijf inzicht in hoe de administratie is georganiseerd en waar verbeteringen kunnen worden doorgevoerd. Met name tussen de front- en backoffice verbetert de samenwerking.  De frontoffice zit namelijk met de druk om mensen te vinden voor de klant en daarbij wordt het goed inschalen van mensen vaak vergeten. Als het dan toch weer gelukt is om mensen te vinden is de frontoffice tevreden, maar in veel gevallen blijkt dan later dat de inschaling niet juist is en dat een aantal elementen van de inleen CAO niet goed of helemaal niet wordt toegepast.”
  5. Heeft u nog tips voor bedrijven die zich willen aanmelden voor het PayOK keurmerk?
    “Jazeker!

    1. Heb je het SNA- keurmerk en wil je je  laten certificeren voor het PayOK keurmerk,  laat het dan meenemen door de certificerende instelling die voor SNA inspecteert, zoals Normec FLC of Normec VRO.
    2. Als je als opdrachtgever zaken doet met een payroller en je verwacht een risico, dan zou ik PayOK verplicht stellen.
    3. Als je Payroller bent, dan kan je juist met het PayOK keurmerk onderscheiden van de concurrentie.
    4. Ga als ondernemer in uitzendsector kijken naar jouw eigen organisatie. Kijk goed naar de samenwerking tussen de front- en backoffice, want daar zitten de risico’s in. Daar behaal je jouw professionaliseringslag.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het PayOK keurmerk of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op. Onze ervaren medewerkers staan voor u klaar!

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu