man en vrouw achter laptop

Wijzigingen in CAO voor Uitzendkrachten

22 07 2022 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Brancheorganisaties ABU, NBBU en de vakbonden hebben intensief overlegd over de CAO voor Uitzendkrachten. Het doel was een deelakkoord voor een cao voor 2023. Het akkoord is nog niet bereikt. Toch worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de cao.

Geen akkoord

Na de vastgelopen onderhandelingen zijn ABU, NBBU en de vakbonden tot de conclusie gekomen dat een akkoord op dit moment niet mogelijk is. In september worden de onderhandelingen weer vervolgd. Daardoor is het voor veel wijzigingen niet meer haalbaar om deze per 1 januari 2023 in te voeren. De partijen hebben daarom als tussenoplossing afspraken gemaakt over twee wijzigingen in de cao die op 1 januari 2023 ingaan. Deze wijzigingen komen voort uit een principeafspraak die al in het akkoord van november 2021 is gemaakt.

Nieuwe afspraken

De eerste wijziging die wordt doorgevoerd is het verhogen van de werkgeverspremie in de Basisregeling naar het niveau van de Plusregeling. De werkgeverspremie bedraagt dan in beide gevallen 8% van de pensioengrondslag. Ook is een eerder gemaakte afspraak over de vaste eindejaarsuitkering verder uitgewerkt. De vaste eindejaarsuitkering maakt vanaf 1 januari 2023 onderdeel uit van de elementen van de inlenersbeloning.

Andere wijzigingen

Per 1 juli en 1 augustus gaan er ook nog een paar andere wijzigingen in. Het gaat om tekstuele verbeteringen, de loonschalen voor de allocatiegroep, de private aanvulling WW en WGA en de regeling voor in het buitenland gevestigde ondernemingen. Die laatste aanpassing komt voort uit wetswijzigingen, waardoor de gehele cao van toepassing is op ondernemingen die direct uit het buitenland uitzenden.

De ABU zet alle wijzigingen overzichtelijk op een rij.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu