man en vrouw achter laptop

Wijzigingen in toetsingskader Keurmerk Schoon

13 06 2023 | Gemiddelde leestijd: 2 min

Het Keurmerk Schoon is opgericht door Schoonmakend Nederland, met het doel om belangen van professionele schoonmaakbedrijven en glazenwasserijen in Nederland te beschermen. Ondernemingen met het keurmerk tonen aan dat zaken op een betrouwbare manier worden gedaan. Vanaf maart zijn een aantal wijzigingen in de eisen voor het keurmerk doorgevoerd, deze worden vanaf heden getoetst. Ze zijn in dit artikel op een rij gezet.

Eisen voor het Keurmerk Schoon

Om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Schoon, dient de onderneming te voldoen aan drie eisen:

  • Uw onderneming moet voldoen aan de gestelde eisen van de NEN 4400-1 (SNA-norm), waarmee de financiële en personele administratie op orde blijkt.
  • U dient te voldoen aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Dit is een initiatief voor duurzame marktverhoudingen in de schoonmaak- en glazenwassersbranche.
  • U dient te voldoen aan schoonmaak specifieke eisen; zoals duidelijke communicatiestructuur tussen schoonmaak- en glazenwassersbedrijf en opdrachtgever, het periodiek meten van kwaliteit van schoonmaakwerk, beschikken over de juiste verzekeringen en het juist toepassen van de cao.

 

Wijzigingen in toetsingskader

De onderstaande wijzigingen zijn doorgevoerd. Wat de wijzigingen precies zijn en wat deze voor u betekenen, leest u hier:

  • In hoofdstuk 1 van het toetsingskader van het Keurmerk Schoon, onder ‘Code Verantwoordelijk Marktgedrag’, hebben er voor het overgrote deel tekstuele wijzigingen plaatsgevonden. Deze wijzigingen hebben geen gevolgen op de wijze waarop Normec VRO inspecties uitvoert.
  • In hoofdstuk 1, lid 1.2 heeft een inhoudelijke wijziging plaatsgevonden. Deze wijziging heeft te maken met de (Code) zelfscan die elk jaar voor 1 juli over het voorgaande jaar doorlopen dient te zijn. Eis 1.2 uit het meest recente toetsingskader, versie maart 2023, luidt nu als volgt:

“Als opdrachtnemer kan de onderneming ook hoofdaannemer zijn van werk dat wordt uitgevoerd door een onderaannemer. De hoofdaannemer is dan ook opdrachtgever in de zin van de Code. In dat geval besteedt de zelfverklaring/Code zelfscan ook aandacht aan aspecten van opdrachtgeverschap. Toelichting: Het opdrachtnemerschap kan ook worden uitgevoerd als onderaannemer. Alle regelgeving is dan ook van toepassing als hoofdaannemer en als onderaannemer.”

Dit houdt in dat wanneer een schoonmaakbedrijf ook werk uitbesteed aan een derde, deze activiteit ook in de zelfscan naar voren dient te komen. Hier zullen wij dan bij de jaarlijkse controle op toetsen.

Lees meer over de eisen van het Keurmerk Schoon en het certificeringsproces.

footerafbeelding

Hulp nodig met certificering in uw branche?

Neem contact op met onze specialist.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

footerafbeelding
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu