Sinds 1 juni 2021 is er een nieuwe SNF-norm van toepassing. Zoals we eerder al kort schreven, zijn er in de nieuwe norm onder andere voorwaarden opgenomen rondom het doen van de was. Ook is de opbouw van de norm verbeterd en is het harmonisatie-document nu een integraal onderdeel hiervan. Op de website van SNF vindt u de nieuwe norm. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste wijzigingen.
Veel huisvestinglocaties bieden al de mogelijkheid om de was te doen of laten doen, maar met de aanscherping van de norm is dit vanaf nu voor alle huisvestinglocaties een vereiste. In aanvulling hierop moet het mogelijk zijn om de was buiten de slaapkamer te (laten) drogen.
Ook zijn per 1 juni onderstaande punten toegevoegd:
Doordat er de afgelopen jaren verschillende subonderdelen zijn toegevoegd aan de norm, werd deze wat minder overzichtelijk. Om de norm leesbaarder te maken, is de opbouw nu ook aangepakt. Stichting Normering Flexwonen heeft de norm op een logischere wijze opgebouwd en het harmonisatie-document geheel opgenomen in de norm. Onderdeel A gaat in op de administratieve inspectie en in onderdeel B staan de normonderdelen die beoordeeld worden tijdens de locatie-inspectie. Veel van de normonderdelen zijn inhoudelijk niet gewijzigd, maar alleen anders gecategoriseerd en genummerd.
Zoals Stichting Normering Flexwonen vorig jaar aankondigde, komt er een nieuw locatieregister om voor te sorteren op de 100%-controle. In het nieuwe register zit een koppeling met de BAG-viewer van het Kadaster, met als doel om dubbelingen te voorkomen. Ook is het mogelijk om de lijst te muteren door middel van een koppeling met de eigen administratie. U heeft van SNF een mail met inloggegevens ontvangen met daarin het verzoek om te checken of alle locaties die u als onderneming gebruikt in de lijst staan. De locaties die niet konden worden teruggevonden in het Kadaster zijn gemarkeerd.
Het nieuwe locatieregister wordt ook de basis voor de inspecties. Er wordt per locatie een dossier aangelegd in dit nieuwe systeem. De onderneming houdt hierin de locaties bij en de inspecteurs voegen de rapporten toe. Is de informatie onvolledig, dan kunnen acties genoteerd worden in het dossier. Als onderneming kunt u vervolgens ook via dit systeem de juiste documenten uploaden. Dit moet zorgen voor meer overzicht en minder mailverkeer.
Met de komst van het nieuwe locatieregister, en in aanloop naar de 100%-controle, wordt ook bepaald of een onderneming voor een locatie de Eerst-Verantwoordelijke is of Andere-Belanghebbende is. Dit onderscheid moet ervoor zorgen dat locaties niet meer dubbel geïnspecteerd worden, omdat meerdere organisaties van een locatie gebruik maken.
Door het introduceren van dit nieuwe systeem is het de bedoeling dat er per locatie één onderneming de Eerst-Verantwoordelijke is. Deze onderneming is dan ook verantwoordelijk voor de SNF-inspectie. Het contact en de afspraken verlopen via deze partij. Ook de kosten zijn voor rekening van de Eerst-Verantwoordelijke. Wanneer een onderneming een nieuwe locatie toevoegt aan het register, dan is deze onderneming automatisch de Eerst-Verantwoordelijke.
Maken ook andere ondernemingen gebruik van de locatie? Dan worden zij aangemerkt als Andere-Belanghebbende. Deze partijen moeten de locatie wel opgeven in het locatieregister, maar zullen op deze locatie geen inspectie hoeven te ondergaan. Tijdens de jaarlijkse administratieve inspectie wordt de volledigheid van het locatieregister gecontroleerd. Het niet opgeven van locaties als Andere-Belanghebbende levert een major op.
Goed om te weten is dat binnen zes weken na het registreren van een Eerst-Verantwoordelijke een inspectie plaats moet vinden op de locatie. Dit geldt ook als de locatie al eerder bekend was bij SNF. Ingeval er gewisseld wordt van Eerst-Verantwoordelijke zal dit dan extra werk met zich meebrengen. Er dient dan immers binnen de eerdergenoemde zes weken wederom een inspectie plaats te vinden. Wanneer de Eerst-Verantwoordelijke het SNF-keurmerk verliest, dan zal SNF contact opnemen met de Andere-Belanghebbende(n) om een andere Eerst-Verantwoordelijke aan te wijzen.
Wij begrijpen dat er veel vragen zijn over de nieuwe ontwikkelingen omtrent het SNF keurmerk en de 100% controle. Als kennispartner denken we graag met u mee, daarom organiseren wij een webinar. Deze webinar vindt plaats in september en is gratis bij te wonen. Zodra de datum en het tijdstip bekend zijn, houden we u uiteraard op de hoogte.
Om u zo goed mogelijk te woord te staan tijdens de webinar, willen wij u alvast vriendelijk verzoeken om al uw vragen naar ons op te sturen voor 20 augustus 2021. U kunt mailen naar tiffany.hendriks@normecgroup.com.
Stuur uw gegevens naar onze specialist en we nemen zo spoedig
mogelijk contact op met u. Of bel ons op 026 351 23 88